Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Gaziura (Yunanca: Grekçe: Γαζίουρα), İris Irmağı kenarında, ırmak yatağının kuzeye döndüğü yere yakın Pontus'ta bir kasaba. Bazı tarihçiler Gaziura'yı Talaura ile,[1] bazıları İbora ile,[2] diğerleri ise modern Turhal ile[3] aynı kabul ederler.

Antik çağlarda Pontus Galatikus, ustus polemoniakus, Komona Pontik gibi adlarla anılmış olan Turhal'ın tarihinin binlerce yıl ötelere gittiği anlaşılmaktadır. M.Ö. 3000 yıllarında Mezopotamya'da yaşayan Sümer alfabesi ile yazılmış iki kitabenin Turhal Kalesinde bulunduğundan söz edilmesi, Turhal'ın tarihinin 5000 yıl önceye gittiğini göstermektedir. Kesin olmamakla beraber TURHAL, Kasiura, Gayura, Turnalit isimleri taşımıştır.Turhal binlerce yıldan beri ilgi odağında olmasının neticesi sayısız savaşların sonucunda farklı yönetimlerde kalmıştır. M.Ö. 745 yıllarında Asurlular M.Ö. 7000 yılarında Kimmerler, M.Ö. 612 yıllarında Medler, M.Ö. 546 yıllarında ise İran asıllı Persler bu çevreyi (yöreyi) yönetimleri altına almışlardır. İskender'in orta doğu seferi ardından büyük bir baskı dönemi yaşayan Anadolu eyaletleri, komutanlar arasında bölüşülmüş; Pers soylularından Ariaretes, Gaziura'yı (Turhal) başkent yapmıştır. Bizans sınırları içerisinde olduğu yıllarda küçük bir yerleşim birimi olan Turhal, Beylikler döneminde Eratna Beyliği sınırları içinde idi. 1399'da ilk kez Osmanlıların eline geçti. Ankara savaşından sonra Timur'un çekilmesi ile birlikte 1413'te kesin olarak Osmanlı topraklarına katıldı. 19. yüzyılın II. yarısında yöreyi etkileyen en önemli olay göçmenlerin gelişi idi. 1854-1878 Kırım savaşı, 1855-1859 Şeyh Şamil ayaklanması ve 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşından sonra Anadolu'ya gelen Balkan ve Kafkas göçmenlerinin bir bölümü Turhal yöresine yerleştirilmişlerdir. Mütareke ve milli mücadele yıllarında Turhal, M. Kemal'in önderliğinde tüm varlığını ortaya koymuş, Kurtuluş Savaşında yüzlerce şehit vermiştir.

Pontus Krallarının tarihi yerleşimidir fakat Strabon zamanında terkedildi. (Strab. xii.) Cassius Dio (xxxv. 12), Pontuslu VI. Mitridat'ın Romalı Triarii'ye karşı pozisyon aldığı yer olarak belirtir.(Comp. Plinius vi. 2.)

Kaynakça
1^ E.g., William Smith
2^ E.g., Catholic Encyclopedia
3^ E.g., Şablon:Barrington

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla