Pygela antik kenti

Lokalizasyonu tam olarak yapılamayan Pygela kenti, Stadiasmus Patarensis'de iki güzergahla karşımıza çıkmaktadır. Buna göre, Kosara'dan ayrılan yol, önce Lykai'a varmakta, sonra da Kollyba arasından Pygela'ya ulaşmakta, oradan da Korydalla'ya doğru devam etmektedir. Lykai ile Pygela arasındaki uzaklık eksik olduğu için bilinmemektedir. Pygela ile Korydalla arasındaki uzaklık 60 stadia yani yaklaşık ll km olarak verilmiştir. Bu bilgilere göre Pygela kenti, Bölücektaş Tepesi'ne lokalize ettiğimiz Lykai ile bugünkü Kumluca'da bulunan Korydaila arasında aranmalıdır.

Gedelma'nın 2 km batısında yer alan Bölücektaş Tepesi ile Korydaila arasındaki antik kalıntılar araştırıldığında en doğuda yer alan ilk yerleşme, Attaleia'nın 48 km güneybatısında, Phoiniks'in ise 36 km kuzeydoğusunda, Attaleia ile Phoiniks arasındaki eski bir dağ yolu kenarında, Gödene'nin 3 km kuzeyinde yer alan Akçaağıl Köyü arazisi içindeki bugünkü Köristan Tepesi'nde yer alan harabeliktir. Burası Roma-Erken Bizans Dönemi'ne ait kalıntılar göstermektedir. Bundan sonra gelen yerleşme ise, Gödene'de yer alan harabeliktir. Adı geçen bu harabeler, aynı zamanda Fenike-Antalya arasındaki yol güzergahı üstünde yer almakta olup, Antik Dönem güzergahının da buradan geçebileceği yönünde ipucu vermektedir. Bu iki harabelikten başka, Bölücektaş Tepesi ile Korydaila arasında yer alan diğer bir harabelik ise, yine Attaleia'dan 48 km güney güneybatıda, Tahtalı Dağının güney eteğindeki Beycik'te bulunmaktadır. Tahtalı Dağının güney eteğinde, Beycik'in 3 km kuzeydoğusunda, Fırıncık Mevkii'nde Hellenistik Dönem'e ait kalıntılar gösteren başka bir harabelik daha vardır. Fakat, adı geçen bütün bu yerleşmelerin Pygela ile özdeşleştirilmesini engelleyecek durumlar vardır. Pygela Stadiasmus Patarensis'de Korydaila ile Lykai arasında ve Korydalla'dan 60 stadia uzaklıkta anılmaktadır. Fakat, Lykai ile Pygela arasındaki uzaklık, taş üzerinde okunamadığı için kentin konumu hakkında tam bir saptama yapılamamaktadır. Eğer Korydaila ile Pygela arasındaki uzaklığın doğru verildiği kabul edilip buna göre bir yerleştirme yapılırsa, Pygela'yı yukarıda adı geçen yerleşimlerden birine olanaklı gözükmemektedir. Çünkü, bu harabeliklerden Korydalla'ya en yakın olan Beycik harabeliği dahi kentten 28 km yani 160 stadia (Stadiasmus Patarensis'in verdiği ölçüden 100 stadia fazla) uzaklıktadır.

Pygela için en uygun yerleşme, ilk olarak Spratt-Forbes tarafından ziyaret edilen, Korydalla'dan ll km kuzeydoğuda ve bu kentten Attaleia'ya doğru devam eden eski bir dağ yolu kenarında, Savrun'un (Süren47) kuzeyinde ve Yukarı Savrun (Yukarı Güzören) Mahallesi'nin güneyinde yer alan bugünkü Kepez Tepe üzerinde bulunan harabelik olarak gözükmektedir. Bu harabelik, Stadiasmus Patarensis'in Korydalla ile Pygela arasında verdiği uzaklığa da tam olarak uymaktadır. Ayrıca, eski Pinike yolunun da bu güzergahtan geçiyor olması antik yolun aynı güzergahı takip edebileceğini düşündürmektedir. 

Kaynak:
Likya incelemeleri 1, Nihal Tüner

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla