Bintepeler tümülüs mezarları - Manisa, Salihli

Bin Tepeler veya Bintepe tümülüs mezarları, Sardes antik kenti yakınlarında yer alan tümülüs mezar nekropolü. Lidyalılar tarafından; İlk Çağ döneminde, yaklaşık MÖ 6. veya 7. yüzyıllarda yapılmıştır.

Gediz Nehri ile Marmara Gölü arasında kalan kısımda yer almaktadır. Mezarların üzerine irili ufaklı ve piramidi andıran yükseltiler inşa edilmiştir. Bintepeler'de irili ufaklı 90 tane tümülüs vardır. En büyüğü; Krezüs'ün babası ünlü Lidya kralı II. Alyattes ve Gyges'e  aittir ve 355 m çapında, 69 m yüksekliğindedir, çevre uzunluğu ise 1115 metredir. Bu bölgede, yaklaşık 90 tümülüs bulunmaktadır.[1]

Lidyalılar tarafından İlk Çağ'da, M.Ö. 6. ya da 7. yüzyılda inşa edildiği düşünülen mezarların hemen hepsi İlk Çap ve Orta Çağ'da tahrip edilmiş ya da yağmalanmış oldukları için içleri boştur.

Tapınağın arkasında MS. 400'lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen küçük kilise, ilk yedi kiliseden birisidir.

Lidya tümülüsleri, M.Ö. 6 ve 5'inci yüzyıllarda bu peyzajın önemini ortaya koyan unsurlardır. Kraliyet mezarlığı olarak Sardes’e sıkı bir şekilde bağlı olan Bin Tepe, daha erken ve daha geç dönemlere tarihlenen kalıntıları ile Lidya Dönemi'ne ait sadece bir mezarlık alanı değil, kültürün devamını gösteren bir anıttır.

Şu anda, Manisa ilinin Salihli ilçesinde, ilçe merkezinin kuzeybatısında yer almaktadır. Bölgedeki mezarlar, Akhisar-Salihli kara yolunun her iki kenarında görülmektedir.[2]


Kaynakça:

Wikipedia
1 ^ "Manisa". İl İl Büyük Türkiye Ansiklopedisi. Milliyet Yayın A.Ş.
2 ^ Fatih Kara (21 Mart 2012). "Bintepeler". salihliegitim.com. 24 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2012.
manisatarihi.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla