Symbra antik kenti

Stadiasmus Patarensis'de, Hippukome ile Kadyanda arasında verilen Symbra kenti yine Stadiasmus Patarensis'e göre Hippukome'den 128 stadia (24 km), Karlyanda'dan ise 72 stadia (13,5 km) uzaklıkta bulunmaktadır. Stadiasmus Patarensis'in verdiği bu uzaklıklara göre kentin olası yerini belirlemek mümkün olmaktadır. TAVO'da bu iki kent arasında, Nif Köy olarak bilinen yerde bir ören yeri verilmektedir. TAVO.'nun, Telandros isimli bir kent olabileceğini soru işareti ile gösterdiği bu ören yerinin konumu, Stadiasmus Patarensis'in vermiş olduğu güzergaha ve uzaklıklara çok uymaktadır. Ptolemaios tarafından Lykia'nın iç bölgesinde, Kragos Dağı eteklerinde, Kydna ile Oktapolis arasında gösterilen Symbra'nın da Oktapolis içinde yer alan kentlerden birisi olduğu düşünülmektedir. Diğer pek çok Lykia kenti gibi, İ. S. 141 depreminden sonra Opramoas'dan yardım gören Symbra, Lykialı Kapiton tarafından Phrygia Bölgesi'nde yer alan bir kale olarak gösterilmiştir.

Kaynakça:
Likya incelemeleri 1 / Lykia'nın Yerleşim Coğrafyasında Yeni Lokalizasyonlar / Nihal Tüner


Yorumlar

  1. 2001 yılında Akyaka’da gerçekleştirilen altyapı çalışmaları sırasında bir oda mezarı keşfedildi. Roma Devri’ne ait olan mezar, Idyma kentinde şu ana kadar hiç soyulmadan bulunan ilk ve tek oda mezarıdır. Üç metreye iki metre boyutlarındaki mezarın üç tarafında ölülerin ve sunuların konulduğu klineler yer almaktadır. Mezar girişinin sağ yanındaki blok taş üzerinde M.Ö. 2. yüzyıla ait bir yazıt bulunmaktadır. Yazıtta şöyle yazmaktadır: “Eudoros’un kızı Symbra’lı(Symbris’li) sevgili Menias, elveda.”

    Mezardan yedi farklı insanın iskeletinin yanında kandiller, kaseler, testiler, bronz sikkeler, bronz kilit, strigilisler, bronz takılar, cam kaplar ve altın küpe çıkarılmıştır. Mezardan ele geçen en erken eser M.Ö. 3. yüzyıla, en geç eser ise M.S. 3. yüzyıla tarihlidir. Yani bu Oda Mezarı yaklaşık 600 yıllık dönem içerisinde farklı zamanlarda kullanılmıştır.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla