Oktapolis antik kenti - Muğla, Dalaman, Kızılkaya köyü

Oktapolis Antik Kenti

Dalaman’da yer alan Oktapolis, birden çok kente ev sahipliği yapan bir bölge ve antik kenttir. Muğla’nın Kızılkaya Köyü’nde yer alan Oktapolis Antik Kenti Likyalılardan Romalılara kadar her türlü medeniyeti içerisinde barındırmıştır. Farklı dönem ve medeniyetlerden geriye kalan pek çok yapıyı da sınırları içerisinde barındırması Oktapolis’e ayrı bir güzellik katmaktadır.

Klasik Dönem ile Bizans Dönemi arasında pek çok küçüklü büyüklü sympoliteia ismi verilen birlikler kurulduğu bilinmektedir. Çeşitli sebeplerden dolayı oluşan sympoliteialara bulunduğu bölgeye ve birliğe göre isim verilmektedir. Bu sympoliteialar arasından en çok bilinenler Limnos üzerinde yer alan Dipolis, Likya’daki Kibyra’da yer alan Tetrapolis ve Phrygia’da bir bölge ismi olan Pentapolistir. Yine bir sympoliteia için verilmiş olan Oktapolis de aynı zamanda Sekiz Şehir anlamına gelmektedir. Oktapolis’in adı bölgede yer alan yazıtlarda ve kaynaklarda sıklıkla geçmektedir. Oktapolis ismi ilk kez Kızıkaya’da bulunan iki mezar yazıtında karşımıza çıkmıştır. Kızılkaya köyünün 9 km doğusundaki Hippokume’de bulunan bir dekrette Oktapolis ve kurucularının isimleri geçmektedir.

Likya’nın iç bölgesinden Kragos Dağlarına kadar uzanan bir alanı içine alan Oktapolis yüzyıllar boyunca pek çok kente ev sahipliği yapmıştır. Daha sonrasında bulunan dekretlerde ve dikili taşlarda, Oktapolis’e üye olan kentlerin isimleri detaylı şekilde geçmektedir.

Şu ana kadar bilinen 7 kent Oktapolis’in üyeleridir. Bu kentler Hippokume, Setos, Pallene, Kastanna, Lyrnai, Loanda ve Myndos’tur. Loanda tanrıları adına dikilmiş olan stelde Oktapolis’in kurucuları olarak yazılan Sestos, Pallane, Kastanna, Lymai ve Myndoslu kişilerin isimleri bulunmaktadır. Aynı zamanda Hippukome kentinden geçen yol Symbra’ya devam ettiği için bu kentin de Oktapolis’in içerisinde yer aldığı düşünülmektedir.

Oktapolis’in kuzey yamaçlarında bulunan kayalar üzerinde yer alan kaya mezarların Likya döneminden kaldığı bilinmektedir. Gerek manzarası gerek yapı biçimi ile oldukça ilginç bir nokta olan bu kaya mezarlara konumu itibariyle yaklaşılamamaktadır. Bu mezarlar haricinde bölgede bulunan diğer kalıntılar ise Roma ve Bizans döneminden kalmıştır. Günümüze kadar ulaşabilmiş surların içinde kiler ve mesken kalıntıları da bulunmaktadır.


Muğla’nın Dalaman ilçesinde yer alan Oktapolis Antik Kenti yerleşim alanı Elcik, Sabunlu ve Kızılkaya köylerini kapsamaktadır. Muğla’dan 88 km uzaklıkta olan bu yerleşim alanına kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Kaynakça:
Likya incelemeleri 1 / Lykia'nın Yerleşim Coğrafyasında Yeni Lokalizasyonlar / Nihal Tüner
Diğer anonim kaynaklar



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla