Tapureli antik kenti - Mersin, Erdemli, Tapureli köyü

Tapureli Mersin ilinde bulunan bir antik kenttir. Tapureli antik yerleşime komşu olan köyün adı olup, antik kentin gerçek adı bilinmemektedir.

Antik kent Toros Dağları güney yamaçları üzerinde ve Limonlu (Lamas) Çayı kalyonunun doğusunda 36°38′44″K 34°02′11″D koordinatlarında ve arkeologların Olba territorium olarak adlandırdıkları bölgede yer alır. Tarihte bu çay Klikya’yı Cilicia Trachaea ve Cilicia Pedias olarak ikiye bölen çay olarak bilinir. Günümüzde ise antik kent Mersin ili Erdemli ilçesine bağlıdır. Antik kentin yerleşimi doğu-batı doğrultusunda 500 metre kuzey-güney doğrultusunda ise 300 metredir. Yüksekliği 1050 metre olup Limonlu çayına hakim durumdadır.[1] Örenler yoğun maki örtüsü altındadır. Antik kentin Erdemli’ye uzaklığı 35 kilometre , Mersin’e uzaklığı ise 70 kilometredir.

Kent Helenistik dönemde kurulmuş, Roma İmparatorluğu ve erken Bizans dönemlerinde de yerleşim görerek daha sonra terk edilmiştir. Ören yerinde Helenistik mabet, Doğu Roma dönemine ait beş kilise, çeşitli bina kalıntıları vardır. Kabartmalar arasında iki asker, bir rahip ve rahibe, Zeus’un yıldırım demeti ve üzüm salkımı gibi kabartmalar dikkati çeker.[2] Nekropol alanı güney yamaçtadır. Lahitler, mezar odaları bu nekropol alanı içerisinde yer alan mezar tipleridir[3] 2001 yılında yapılmış olan kurtarma kazısı sonunda kurtarılan eserler Mersin Arkeoloji Müzesindedir.[1]

Kaynak:

1- a b Zeki Akçan : Yumuktepe kültür sitesi
2- Mersin Valiliği:Mersin Ören Yerleri kaleleri Müzeleri, ISBN 978-605-4196-07-4, sf: 173
3- Kültür portalı
    Wikipedia

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla