Andriake antik kenti - Antalya / Demre

Antik Dönem’de ayrı bir kent olmaktan çok, Myra’nın bir dış mahallesi ve limanı konumunda olan Andriake kenti, ilk olarak M.Ö. 197 yılında, Seleukos Hanedanı Kralı III. Antiokhos’un daha önceleri Ptolemaioslar egemenliği altında bulunan kenti ele geçirmesiyle tarih sahnesine çıkmıştır. İ.S. 60 yılında Aziz Paulus Roma’ya giderken Myra’ya gelmiş ve Andriake’de gemi değiştirmiştir. Andriake, özellikle İmparatorluk Dönemi’nde Phaselis ve Patara kentleri kadar önemli bir liman kenti olmuştur. Kentte bulunan Lykia Eyaleti’nin gümrük yasasını içeren, Nero Dönemi’nden gümrük yazıtı Andriake’nin liman olarak bu dönemdeki önemini ortaya koymaktadır.

Kentten II. Constantinus, Julianus ve Valens için dikilmiş onur yazıtlarının ele geçmesi, Andriake’nin geç dönemlerde de önemini korumayı başardığını göstermektedir. Andriake Myra’dan Aziz Nikolaos’un hayatının anlatıldığı eserde de sık sık liman ve emporion (ticaret merkezi) olarak anılmaktadır. Hagios Sion manastırının baş rahibi Hosios Nikolaos’un eserinde de Andriake merkezi Lykia’nın önemli kentleri arasında sayılmaktadır.

Antik Dönem’de Lykia Bölgesi’nin önemli limanlarından biri sayılan, fakat günümüzde Kokarçay’ın (Andriakos) taşıdığı alüvyonlar nedeniyle limanı kapanmış ve bir bataklık halini almış olan Andriake kentinin kalıntıları küçük bir koyun her iki yakasına yayılmış durumdadır. Andriake kentinden günümüze kadar korunabilmiş kalıntılar arasında en önemlisi ve en iyi korunmuş olanı şüphesiz İmparator Hadrianus’a adanmış olan horreum’dur (tahıl deposu).

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla

Türkiye'deki il ve ilçelerin eski isimleri

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla