Thiatira antik kenti - Manisa, Akhisar

Thiatira (Yunanca: Θυάτειρα, Latince: Thyatira), günümüzde Manisa'nın Akhisar ilçesi sınırları içerisinde kalan Antik Yunan kenti. Kent, Aziz Pavlus tarafından Batı Anadolu'da kurulan Hristiyanlığın ilk yedi kilisesinden biridir. Thiatira kentine ait kalıntıların bir bölümü bugün Akhisar kent merkezinde bulunan Tepe Mezarı mevkinde görülebilmektedir.

Tarihçe
Şehir, "Pelopia" (Eski Yunanca: Πελοπία) olarak adlandırılan eski Antik Yunan şehridir. Helenistik döneme kadar da bu isimle anılmıştır. MÖ 290 yılında I. Seleukos Nikator tarafından Thiatira (Θυάτειρα) olarak adlandırılmıştır. Kent, Lidya devletinin ve Pergamon Krallığı'nın en önemli yerleşim birimlerinden biriydi. Roma İmparatorluğu boyunca, Bizans dönemine kadar kent bu isimle anılmıştır.

Thiatira Roma İmparatorluğu döneminde bir savaşa da sahne olmuştur. MS 366'da Roma tahtı için ayaklanan ve emrine giren lejyonlarla saldırıya geçen Kilikya'lı komutan Procopius ile Roma tahtı varisi I. Valentinianus'un kardeşi Valens'e bağlı birlikler Thiatira kentinde karşılaşmışlardır. Thyatira Savaşı olarak tarihe geçen savaşın sonunda Valens kuvvetleri üstün gelmiş, yakalanan Procopius idam edilmiştir.

Piskoposluk
Şehir, Erken Hristiyanlık döneminde Hristiyan topluluğunun önemli bir yerleşim yeriydi. Çoğunluğu Yunan ortodoks olan şehirde bir de piskoposluk bulunmaktaydı. 1922 yılına kadar varlığını sürdüren piskoposluk, Türk Kurtuluş Savaşı sonrası buradaki varlığına son verip İngiltere'ye geçmiştir.Günümüzdeki, Thiatira Başpiskoposu 1988 yılında atanmış Gregorios Theocharous'dur ve Londra'da piskoposluk merkezinden Birleşik Krallık'taki Yunan Ortodoks Kilisesi adına Thiatira ve Büyük Britanya Yunan Ortodoks Başpiskoposluğu adıyla çalışmasını sürdürmektedir.

Kaynak;
Wikipedia

Bu blogdaki popüler yayınlar

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla

Türkiye'deki il ve ilçelerin eski isimleri

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla