Antiphellos antik kenti - Kaş / Antalya

Antiphellos, Antalya'nın Kaş ilçesinde antik kent ve Kaş'ın Likya dönemindeki isimlerinden biridir. Bazı kaynaklarda Nisa veya Meryemlik olarak da geçmektedir. Kaş’ta buluşmuş olan iki dilli bir yazıttan, Kaş'ın altındaki kentin Antiphellos olduğu kesin olarak anlaşılmıştır. bununla birlikte Kaş'ın daha eski ismi Habesos’dur.


 M.Ö. IV. yüzyılda Antiphellos çok küçük bir yerleşim yeri olup biraz yukarısında bulunan Phellos’un limanı idi. bu nedenle ismi Phellos’un karşısındaki anlamına gelen Antiphellos dur, Ancak Helenistik döneme girilirken Phellos gerilemiş, Antiphellos ise gelişerek daha ön plana çıkmıştır. Bu durum Roma döneminde de devam etmiştir, bölge ormanlarından elde edilen sedir ağacı ticareti ve süngercilik sayesinde gelişerek Phellos’un limanı olmaktan kurtulmuş  kendine yeten zengin bir şehir durumuna gelmiştir.

Çukurbağ Yarımadası’na gelen yolun sağında bulunan Antiphellos Antik Kentinin denize bakan ve Helenistik dönem özelliğini taşıyan 4000 kişilik anfi tiyatrosu halen ayaktadır, tiyatro Roma döneminde restore edilmiştir.

Antiphellos'da bulunan önemli eserlerden bir tanesi de Kentin denize bakan ve Helenistik dönem özelliğini taşıyan Kaş Antik Tiyatrosu' dur (M.Ö.1.yy). 4 bin kişilik seyirci kapasitesine sahip olan yapı M.S.2. yüzyılda (Roma döneminde) onarım görmüştür. 26 basamaktan oluşan tiyatronun sahnesi yoktur, Anadolu'da bulunan deniz cepheli tek tiyatrodur

Tiyatronun kuzey-doğusunda Akdam olarak adlandırılan M.Ö. IV. yüzyıla ait dor düzeninde kaya içine oyularak oluşturulmuş 3,5 mt yüksekliğinde oda tipi bir mezar bulunmaktadır, içerisinde elele tutuşarak dans eden 24 kız figürü bulunmaktadır. Hastane Caddesi üzerinde, dış yüzü muntazam kesme taş kullanılarak yapılmış olan bir tapınak bulunur.

 Kaş'ın en önemli anıtı Uzun Çarşı Caddesi üzerinde, halıcı dükkanlarının arasında bulunan tek bloktan bir lahittir. Günümüze sağlam bir şekilde gelebilen lahdin üzerindeki sekiz satırlık Lykia dilindeki yazı okunamadığı için kime ait olduğu bilinmemekte fakat bölge sakinlerince Kral Lahdi olarak anılmaktadır.

 Dansözler Mezarı (M.Ö. IV Yüzyıl) Şehirde akropol olarak nitelenen yükseltinin Meis Adası’na bakan yüzünde muntazam sur kalıntıları vardır. Ancak bu sur kalıntılarının kuzey ve batı yönleri günümüze kadar gelememiştir. Şehrin batı kısmında kalan Çukurbağ Yarımadası’na giden yolun sağında Antiphellos’un denize bakan tiyatrosu zaman karşı direnmiş bugünlere gelebilmiş kısımlarındandır

Kaş'a 18 km. uzaklıktaki Mavi Mağara, Aşırlı Adası Deniz Mağarası ve güvercinleri ile ünlü Güvercinlik Mağaraları gezilip görülebilecek değerlerdir çevresinde bunan  Gömbe’de Komba antik kenti ve Sütleğen yakınındaki Meryemlik’te Nisa antik kenti vardır. bu kentlerin mezar, agora ve tiyatro kalıntıları gezilip görülebilir. Kasaba yakınında da Kandyba antik kenti bulunmaktadır.

Kaynakça:
geziantalya.com
blog.delphinhotel.com
wowturkey.com
rotasenin.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla