Kolonai / İliokolone antik kenti - Çanakkale, Kösedere köyü

Kolonai Hellen dilinde Tepe halkının kenti anlamındadır. Antik kentinin yeri tartışmalı olup kesinlik kazanmamıştır. Strabon, Hellespontos Boğazının (Çanakkale boğazı) dışında, Larissa ile Amaxitas yakınını gösterir, J.Cook ise Kösedere Köyünün 5 km. kuzeybatısında Taraklı iskelesinin 2 km. kuzeyindeki Beşik tepeyi işaret eder.

Thoukydides ve Xenephon’da yalnızca ismi geçen kent hakkında bilgiler çok kısıtlıdır. Xenephon, Pers Satrabı Pharnabasos’dan ötürü ismini yazmıştır, öte yandan Thoukydides de M.Ö.479 da Perslerin uğradığı yenilgiden sonra Byzantion’da üstlenen Xerxes ile Spartalı komutandan ötürü kentin ismine değinmiştir.

Araştırmacıların sözünü ettiği yerlerde ise yalnızca toprak üstü buluntusu olan keramiklerle karşılaşılmıştır.

Hisarlı ve Arabakonağı köyleri sınırları içinde sütun ve basamaklar ile antik şehir kalıntılarına rastlanmaktadır. Bölgede bilimsel bir kazı yapılmadığından ayrıntılı bilgiler yoktur. Bilge Umar Türkiye’de Tarihsel Adlar kitabında şu şekilde açıklar: KOLONAİ; Hellen dilinde, Tepeler. Latin yazımında ikinci o, Hellen yazımında omega ile. 1.   Alexandreia Troas kentinin doğu yakınında bir kentçiktir (Thoukydides, I 131; Xenophon, Hellenika, 3 i 13, 16; Starabon 13 119). Tam yeri bilinmiyor. 2.   Mysia’da bir kentçik (Strabon 13, 19, 47, 62; Arrianos, 1 XII 6). Lapseki ile birlikte Biga arasında kıyıdan içeride. Şimdiki Arabakonağı olduğu sanılıyor (Bürehner, RE Kolonai maddesi No. 3)

Antik kentin Miletliler tarafından kurulduğunu ve iliokolone olarak da adlandırıldığı şu satırlarda anlatılmaktadır: Lampsakene bölgesinin iç kısmında Lampsakos’un aşağısında bulunan Kolonai da Miletoslu’ların bir kolonisidir. Hellospontos denizinin dışında bir Kolonia daha vardır. İlion’dan yüz kırk stadia uzaklıktadır ve Kyknos’un doğum yeri olduğu söylenir.

Anaksimenes, Erythrai topraklarında, Phokis’de ve Thessalia’da Kolonia adında yerlerin bulunduğunu söyler. Parion topraklarında ilikolone adında bir kent vardır

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla