Hyllarima antik kenti - Muğla, Kavaklıdere, Derebağ Köyü

Hyllarima / Ullarima/ Wallarima; Muğla, Kavaklıdere, Derebağ Köyü Muğla’nın Kavaklıdere ilçesine bağlı Derebağ Köyü’nün güney bitişiğindeki, Maltepe denen alçak ve yaygın tepecik üzerindedir.

Derebağ Köyü’ne şimdi tümüyle asfaltlanmış Yatağan, Kavaklıdere, BOZDOĞAN yolundan gidildiğinde,  Yolun Yatağan çıkışından sonra 26. kmsinde kavaklıdere kavşağının 4km. kuzeybatısında, Mesevle/Çayboyu köyününden . 7km. ilerde Derebağ köylerinin evlerine varılır, sağ tarafta kalan bir çeşmeden sonra Hyllarima antik kenti kalıntıları biraz yukarıda, tepenin çevresine yayılmış. İyi durumda bir Roma dönemi tiyatrosu, sur kalıntıları, kaya mezarları dikkati çeken kalıntılardır Ullarima’dan bugüne kalan. Kavaklıdere Menteşe beldesi yakınlarındaki Çamyayla’da ise Kyon kalıntıları var. Kyon, bir Karia kenti. Köy içinde Roma dönemi tiyatrosu, sunak taşları kalıntılarını göreceksiniz. kentin kuzey ve batı surları Leleg türüdür.

Bilge Umar, Karia kitabında, wallaunauma kök sözcüğüyle Luvi dilinde ismin Koca Koruluğun Kenti veya Halkı anlamına gelebileceğini söylüyor. Orada Mesevle Köyü var, ilginçtir ve orada bir mahalle var ve adı “Kıllıaliler” bu isim “Hyllarima isminden türemiş görünüyor.

Hitit kayıtlarındaki Wallarima kentiyle ilişkisi olduğu sanılan kentin adının yerel dilde Ullarima olabileceği sonucuna ulaşılıyor. Burası Luvi kökenli gelen Karialıların kenti Hyllarima Tiyatrosu tek kademeli görünmektedir.


Hyllarima Tiyatrosu:
Tiyatrosunun denizden yüksekliği 780 metredir. Her erken dönem tiyatrosu gibi izleyici koyağı dairesel 180 dereceden fazla olduğu için sahne binasını iki yanından hafif kucaklar. Tiyatroda ayrıntılı kazı yapılmamıştır. Görünürde dört ışınsal yol bulunmasına karşın sıra başlarındaki olası iki ışınsal yolla toplam altı ışınsal merdivenli yolu olmalıdır. Orkestra yarıçapı 30 ayaktır. Her erken dönem tiyatrodan bildiğimiz gibi önce Helenler sonra Romalılar günümüze ulaşan mimari değişiklikleri yapmıştır. Orkestra kenarında arkalıklı onursal koltuklardan kalıntılar vardır. Ullarima Tiyatrosu’nun sığarı, yerinde yapılan ölçümlere göre 1,200 kişiliktir.

.Hyllarima antik kentinde Prof. Dr. ENDER VARİNLİOĞLU yüzey araştırmaları yapmıştır.


Kaynak:
kulturportali.gov.tr
Karia: Bilge Umar-İnkilap yay.
Anadolu’nun TAarihi Coğrafyası: Veli Sevin -TTK Yay.
18.A. S. T.1 .CİLT 22 -26 Mayıs 2000: Prof. Dr. Ender Varinlioğlu Kültür bk. ant. ve mzlr. gnl. md.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla