Hydisos antik kenti - Muğla, Milas, Karacahisar köyü

Muğla İli; Milas ilçesinin 29 km. güneyinde Karacahisar Köyü’nün doğusundaki çift zirveli çamlı bir tepe üzerinde  yer alan antik kent hakkındaki ilk bilgiler Plinius ve Ptolemaios'dan gelmektedir. Robert da 1930'lu yıllarda yapılan yüzey araştırmasında Hydisos'da inceleme yapmıştır. Atina Vergi Listeleri'nde 1 talent vergi ödediği bilinmektedir (Attike-Delos deniz biriliği’ne vergi ödüyordu). Roma İmparatorluk Dönemi sikkeleri vardır.

Hydisos'un lokalizasyonu bir yazıt ve sikkeler sayesinde yapılabilmiştir. İki tepe üzerinde kurulu olan kent kısmen korunagelmiş kulelerle desteklenen ve Hellenistik Dönem'e tarihlenen bir sur ile çevrilidir. Her iki tepe arasında tiyatro ve agora bulunmaktadır. Agoraya bitişik stoalar da vardır [Bean 1976:399-400]. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.

Şehrin baş tanrısı Zeus Areios bir savaş tanrısı olup, sikkeler üzerinde ya sakallı ve miğferli bir büst olarak veya bütün silahlarını kuşanmış halde ayakta tasvir edilmiştir. Bugün birçoğu sık çam ağaçları içinde kalan kalıntılar arasında Helenistik Döneme tarihlenen şehir surları, agora, bouleuterion, kilise ve daha çok surların dışında kalan ve tipolojik bir zenginliğe sahip nekropolle beraber tanımlanamayan birçok yapı yer almaktadır.

Kaynakça:

tayproject.org
www.kulturportali.gov.tr
kariayolu.wordpress.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla