Kalynda antik kenti - Muğla, Dalaman, Şerefler köyü

Kalynda antik kenti kalıntıları Dalaman-Fethiye yolu üzerinde Dalaman’dan 2 km sonra sağda Şerefler Köyü, sapağından 1 km ileride, köyün okulunun 200 metre yukarısında, tepe üzerinde ve çevresinde bulunmaktadır

Herodotos'tan öğrenildiğine göre, başlarında kralları Damasithymos'la birlikte İ. Ö. 5. yy.'da Pers
Savaşları'na katılmış olan Kalyndalılar'ın kenti, Stadiasmus Patarensis'de verilen güzergahlara göre Telmessos'dan 187 stadia (34,5 km), Kaunos'dan ise 104 stadia (19 km) uzaklıkta yer almaktadır. Söz konusu uzaklıklar yaklaşık olarak Telmessos'un kuzeybatısındaki Kargın Çayı kenarında yer alan Kozpınar'a işaret etmektedir. Attika-Delos Deniz Birliği'nin tribut listelerinde Kaunos'a bağlı bir kent olarak gösterilen Kalynda, yazıtlarda da Kaunos'un bir halkı olarak geçmektedir. Herodotos Kaunos'dan söz ettiği bir pasajında Kaunos'un Kalynda ile olan sınırına değinmektedir.

Kalynda Karia ile Lykia arasında bir kenttir. Strabon yeri şöyle belirlemektedir:

“…Lykia’nın kıyı boyunca düz bir çizgi üzerinde gemi ile gidilirse zengin limanları olan Glaukos denilen bir körfeze, sonra bir burun ve tapınak olan Artemision’a daha sonra da Leto’nun kutsal bölgesine gelinir. Bunun yukarısında denizden altmış stadia (1100m.) içerde Kalynda denilen kent bulunur…”

Kalynda Luwi veya Karya dilerinden gelen bir sözcük olup hellen dilinde değiştirilmiştir

Herodotos kentin tarihi ile ilgili bazı bilgiler vermiştir. Ona göre Kalynda’lıların hazırladığı bir gemi Damasithymos komutasında. Pers donanmasıyla birlikte Salamis deniz savaşına (M.Ö.480) katılmışsa da batmıştır. Kent Helenistik çağda Kaunos’un egemenliğini kabul etmek zorunda kalmıştır. Daha sonra Knidos ile birlikte ayaklanmıştır. Kaunos ordusu kenti kuşatınca da Rodoslulardan yardım istemek zorunda kalmışlardır.

Kalynda’yı ilk kez Sir Charles Fellows (1838–1840) yıllarında bu bölgedeki araştırmaları sırasında görmüştür. Kalynda’da yüzey araştırması ve arkeolojik kazı yapılmamıştır.  i. Ö. 1. yy.'da kendi sikkelerini basan kentin sikkelerinin üzerinde Zeus’un başı ve açık kanatları ile kartal figürü işlenmiştir.

Plinius'da da Karia Bölgesi'nde yer alan bir kent olarak verilmektedir. Stephanos Byzantios ile aynı görüşü paylaşan Plinius, Kalynda'yı bir Karia kenti olarak gösterir. Ptolemaios ise Kalynda'nın, Lykia'nın bir sahil kenti olduğunu belirtmektedir.

i. S. 141 yılındaki büyük depremde hasar gören kente, Rhodiapolis'li Opramoas'ın yardım ettiği yazıtlar aracılığıyla öğrenilmektedir, kentten günümüze ise pek fazla bir şey kalmamıştır, kalıntılar Dalaman-Fethiye yolu üzerinde Dalaman’dan 2 km sonra sağda Şerefler Köyü sapağından 1 km ileride köyün okulunun 200 metre yukarısında, tepe üzeri ve çevresinde bulunur.

Kaynak:
muglakulturturizm.gov.tr
kariayolu.wordpress.com
Likya incelemeleri 1 / Lykia'nın Yerleşim Coğrafyasında Yeni Lokalizasyonlar / Nihal Tüner

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla