Achilleion (Troad) - Çanakkale, Kumkale köyü

Achilleion (Troad), Çanakkale ilinin Kumkale Köyü yakınlarında, Ege Denizi kenarında yer alan bir antik kenttir. Achilleion adı ilk kez M.Ö. 6. yüzyılda karşımıza çıkmaktadır. Bu tarihten önce de kentin var olup olmadığı konusunda bir kesinlik yoktur, Midilli Adasından göçenlerin kurduğu ileri sürülmektedir. Achilleion adını ünlü savaşçı Aşil'den (Akhilleus) alır Şehrin adı “Akhilleus’un Yeri” anlamına gelir.

Tarihi kaynaklar Aşil'in dünyanın gördüğü en büyük savaşçı olduğunu yazar. Aşil, ölümlü bir baba olan Peleus ile su tanrıçası olan Thetis'in oğlu olan yarı tanrıdır. Annesi Thetis oğlunu ölümsüzlük nehri Styx'de yıkarken elini suya değdirmemesi öğütlendiği için onu sol topuğundan tutup suya batırmıştır. Yalnızca oradan vurulursa öleceğine inanılır. Efsaneye göre öleceğini bildiği halde Helen'i geri almak için yapılan ve en büyük savaş kabul edilen Truva Savaşı'na adının sonsuza kadar anılması için katılmış ve Truvalı prens Paris tarafından sol topuğundan okla vurularak ölmüştür.

Troya (Truva) Savaşı M.Ö. 1200'lere tarihlenir. Antik kentin yakınlarında yer alan bir tümülüsün Aşil'in mezarı olduğu saılmaktadır. Yapılan kazılar ve araştırmalar bunu kanıtlar niteliktedir. Araştırmalar, Büyük İskender'in burada Aşil'e saygı için kurbanlar kestirdiğini göstermiştir.

Antik kent ile ilgili ele geçen buluntulardan sonra en üstte Bizans; altında iki tabaka halinde Helenistik Dönem; onun altında Troya VI-VII tabakaları ve en altta; yaklaşık 1;5 m derinlikten itibaren İlk Tunç Çağı II (Troya I dönemi) (M.Ö. 3.100-2.900) tabakaları ortaya çıkartılmıştır. Yine de antik kent zaman içerisinde birçok saldırıya maruz kalmış ve neredeyse tamamıyla yok olmuştur.

Uzun yıllar Troya kazı başkanlığı da yapan Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann bir Arkaik Çağ yerleşmesi ile nekropol alanını ortaya çıkarmış, bu kalıntıların olduğu yerin Achilleion olduğunu tespit etmiştir. Burada yürütülen kazılarda ayrıca MÖ 3000’lere (Troya I dönemi) ve Troya Savaşı döneminde denk gelen Son Tunç Çağı, ardından Bizans ve Osmanı dönemine kadar yerleşim izine rastlanmıştır.

Akhilleion’un yaklaşık 5 km kuzeyinde, Çanakkale Boğazının hemen girişindeki 1915’te terk edilen Rum köyü Yenişehir’in olduğu yerde bulunan ve Atinalılar tarafından kurulan Sigeion kentiyle girişilen savaşlar sonunda yıkılmış olduğuna inanılmaktadır. Ne yazık ki, I. Dünya Savaşı sırasında Beşike Koyu’nda düşman çıkarma harekatı olasılığına karşı yapılan askeri tahkimatlar sonucu kent tümüyle yok olmuştur.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla