Selinus antik kenti - Antalya, Gazipaşa

Alanya'nın 45 kilometre doğusunda küçük bir yarımadanın yamacında Gazipaşa yat limanının ve Hacı Musa Çayı’nın güneybatısındaki denize dirsek gibi uzanan bir tepenin üzerinde ve yamacında yer alır.

Antalya Mersin karayolu üstünde yer alan Gazipaşa döner kavşakdan yaklaşık 3,5 km uzaklıkta kıyı kesiminde yer almaktadır. Uğur Mumcu Caddesinden sahile doğru inerken sol tarafta antik kentin tabelasını göreceksiniz. Buradan sola Fidanlık Caddesine sapıp (Doğal Havuzlara giden yol) köprüyü geçince sağa dönüp İnceağrı Çayı kenarından devam etmak gerekiyor. Burada karşınıza kentin düz kesimde yer alan yapıları Büyük ve Küçük Hamam, Şekerhane Köşkü ve Anıtsal mezarlar çıkacaktır. Yolun bu kısmı toprakdır, tepenin eteğine geldiğinizde taş döşenmiş yol ile karşılaşacaksınız. Bu yoldan devam edip kent giriş merdivenleri önünde yer alan alana arabınızı park edebilirsiniz. Su kemerlerinin bazı bölümleri Uğur Mumcu Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Taş yolun sonunda yer alan tepede Ortaçağ Kalesine çıkılan merdivenler bulunmaktadır. Bu yol ile tepeye kaleye çıkabilirsiniz. Yaklaşık 650 basamak çıkmak gerekmektedir. Bu enerjiye sahipseniz tepeye çıktığınız zaman karşılaşacağınız manzara tam bir ödül olmaktadır. Tepeden hem Koru Plajı Doğal Havuzlar hemde yat limanı ve Selinus Plajı ile Kızılin Plajını kuşbaşı seyredebilirsiniz.

Kentin akropol tepeye kurulmuştur. Ayrıca bu tepe üzerinde Orta Çağ Kalesi yer almaktadır. Akropol içerisinde kilise ve sarnıç günümüze kadar gelmiş önemli yapılardır. Selinus kentinini diğer yapıları sahilde ve yamaçta yer almaktadır. Bu yapılar arasında hamamlar, agoralar, Selçuklu Köşkü, su kemeri ve Nekropol alanı bulunmaktadır.

Kentin tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Antik dönemde Dağlık Kilikya'nın önemli ticaret limanlarından olan ve tarih sahnesine Prindu Krallığı'nın batı sınırı olarak geçen, İ.Ö. 557-56 da Sallune olarak adlandırılan Selinus; Helenistik, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde iskan görmüştür. Bugün için görülebilen akropol, agora, büyük ve küçük hamamlar, anıtsal mezarların yer aldığı nekropol, odeon, su kemerleri, kilise ve Şekerhane Köşkü kentin önemli yapılarındandır.


Roma İmparatoru Traianus'un (İ.S. 97-117) Part seferinden Roma'ya dönerken 117 yılı 9 Ağustos da bu kentte hastalanarak ölmesi ve küllerinin Roma'ya götürülmesi, Romalıların bu kente olan ilgisini arttırmıştır. Daha sonra Selinus kent sikkelerinde kentin isminin "Traiano Selino" olarak değiştirildiğini görmekteyiz.

Kent bir dönem Trajanapolis adını almıştır. Yarımadanın surlarla çevrili tepesinde kentin akropolü vardır. Bir sarnıcın bulunduğu zirve Akdeniz'e egemen bir manzaraya sahiptir. Kentin agorası deniz kenarındadır. Agora yıkılmışsa da granit sütunları görülebilir. Yamaçtaki surların içinde apsisli bir kilise kalıntısı bulunur. Kilise Aziz Thekla'ya adanmıştır. Kentin bir başka anıtsal yapısı da 13. yüzyıl Selçuklu döneminde kırmızı zikzak motiflerle süslenmiş bir av köşküdür. Bu yapının da antik çağdan kaldığı ve İmparator Trajanus'un anısına yapılmış bir mezar olduğu sanılmaktadır. Akdeniz'e akan Selinus Çayı çevresinde su kemeri kalıntılarına rastlanır. Kentin iki hamamından biri kayalık yamacın denize indiği kesimdedir. Tiyatro yıkılmıştır. Kentin nekropolündeki mezarlar birer anıtsal yapı olarak Klikya bölgesinin ölü gömme geleneklerini en güzel biçimde ortaya koymaktadır. Antik kentteki arkeolojik çalışmalar henüz yüzey araştırmalarıyla sınırlıdır.

Alanya Müzesindeki ostoteklerin çoğunluğu Selinus Nekropolünden getirilmiş olup, bu da Selinus’ ta bir atölyenin varlığını düşündürmektedir.

Girişin ücretsiz olduğu tepeye yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşle çıkılabilir. Düzgün patika yoldan tepeye çıkacakların yanlarına su almaları önerilir.


Kaynak:
Wikipedia
antalya.ktb.gov.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla

Türkiye'deki il ve ilçelerin eski isimleri

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla