Arsameia Ören Yeri (Nymphaios Arsameia'sı) - Adıyaman, Kahta

Arsameia Ören Yeri (Nymphaios Arsameia'sı): Kral I. Antiochos kitabelerinde söz edildiğine göre, Arsameia İ.Ö. 2. Yüzyılın başlarında Kommagene'lerin atası Arsemez tarafından Kâhta çayının doğusunda Eski Kâhta kalesinin karşısında kurulmuş Krallığın yazlık başkenti ve idare merkezidir.

Güneydeki tören yolunda Mitras'ın kabartma steli, ayin platformu üzerinde Antiochos-Herakles tokalaşma steli ve bunun önünde Anadolu'nun bilinen en büyük Grekçe yazıtı, yazıtın bulunduğu yerden başlayan 158 m. derine inen bir tünel ile yazıtın batısında benzer bir kaya dehlizi bulunmaktadır. Tepe üzerindeki platformda Mithridathes Callinichos'un mezar tapınağı ve sarayı yer almaktadır. Arsameia ören yeri, Adıyaman'a 60 km. uzaklıktadır.

Nemrut Dağı tur güzergahında bulunan Nemrut Dağı Milli Park giriş noktasında yer alan Kommagene’lilerin kraliçelerine ait Anıt Mezar yöre halkı tarafından sütün üzerinde bulunan kartal heykelinden dolayı Karakuş olarak adlandırılmaktadır. Karakuş Anıt Mezarı aynı zamanda Kommagene’liler için önemli bir TEMENOS ‘tur. Kutsal alandır. Kral Antiochos Theos’un yerine geçen oğlu II.Mithradates annesi İSİAS için bu anıt mezarı inşa etmiştir.

Dünyanın en güzel kadını dediği annesi İsias için inşa ettiği anıt mezara pers prensleri ile evli olan kız kardeşleri Laodike ve Antiochis’inin Pers - Roma savaşında öldürülmesi ile bunların cenazelerini - annesinin yanına gömmüştür. Karakuş anıt mezarında dört Kommagene kraliçesi yatmaktadır. Anıt mezarının etrafındaki beş sütundan biri tahrip olmuş, dört sütun yerinde durmaktadır.

Güneye bakan sütun üzerindeki Kartal göksel gücü temsil ederken, doğuda bulunan aslan ve boğa yerdeki gücü temsil etmektedir. Batıdaki sütun üzerinde tokalaşma sahnesi Mithradates ve güneş tanrısı Apollo’yu göstermektedir. Kuzeyde yerde duran aslan oldukça yıpranmış durumdadır. İ.Ö.36 -38 lerde inşa edilen anıt mezar –kutsal temenos ;etrafı surlarla çevrilmiş, Romalıların işgali ve Kommagene’lilerin tapınaklarının tahrip edilmesi ile Karakuş’ ta nasibini almıştır. 1968’lerde Amerikalı Theresa Goel mezar odasına ulaşmak istemişse de zamanın Kahta Kaymakamı tarafından bilimsel olmadığı gerekçesi ile durdurulmuştur.

Ören yeri Adıyaman Kahta Nemrut Yolu üzerinde 60. km dedir. Ulaşım özel araçlarla ve turlarla sağlanmaktadır.

Kaynak:
kulturportali.gov.tr
gidilmeli.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla

Türkiye'deki il ve ilçelerin eski isimleri

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla