Harput Kabartması - Elazığ, Kurey tepesi

Harput Kabartması, Elazığ yakınlarındaki Harput antik kentinde bulunan ve MÖ 2. bin yıla tarihlenen Akad taş tableti.

Kurey Tepesi'ndeki ağaçlandırma çalışmaları sırasında tesadüfen keşfedilen Harput Kabartması, kumtaşı bir kayaç üzerine işlenmiş olup dört parça hâlinde bulunmuştur. 2,72×2,42 metre boyutlarında ve 0,15×0,20 metre kalınlığındaki beş köşeli blok, alçak kabartma tekniği ile ön yüzüne işlenen resimlerden teşkil olup kaidesi olmadığından dolayı bir duvar içine eklenerek ya da yaslanarak kullanıldığı düşünülmektedir.

Üç sıra surlu bir kaleye gerçekleştirilen taarruzun ana temasını oluşturduğu kabartma ortasından dikey bir bantla iki sütuna bölünmüş olup bu iki bölümde de yatay kuşaklarla birbirinden ayrılan beşer panel yer almaktadır. Her iki sütundaki yatay kuşakların üst sırada yer alan ikisi 0,40×0,30 metre, ortada yer alanlar 1,05×0,89 metre, altta yer alan ikisi ise ortalama olarak 0,20 metre yüksekliğindedir. Savaş, ganimet ve Naram-Sin olduğu düşünülen kralın huzuruna çıkış sahnelerinin alttan üste doğru sıralı biçimde sahnelendiği kabartmanın çevresi bir ırmak peysajı ile çevrili olup MÖ 1. bin yıla tarihlenen Yeni Asur kabartmaları ile benzerlik teşkil etmektedir.

Kaynakça
Demir, Bülent; Abay, Eşref; Sevin, Veli (Eylül-Aralık 2016). "Harput Kabartması: Anadolu Uygarlıklarına Yeni Bir Katkı". Arkeoloji ve Sanat. İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 153, s. VII-XVI. ISSN 1300-4514.

Wikipedia

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla