Lamos antik kenti - Adana, Gazipaşa

Burası Adanda kalesi olarak da bilinir. Gazipaşa’nın yaklaşık 15 km. kuzey doğusundadır. Adanda Köyünün 2 km kuzeyinde yüksek ve sarp bir dağın zirvesinde kurulmuştur. Kent surla çevrili olup doğuya bakan kente giriş kapısının güneyinde büyük bir kule yer almaktadır. Kentin diğer yapıları agora, doğal kayaya oyulmuş çeşme ve iki adet tapınak sayılabilir.

Bilhos köyüne yakındır. İ.S. 259-268 yıllarında İmparator Gallienus tarafından kale duvarlarının yapıldığı giriş kapısı üzerinde bulunan bir yazıttan anlaşılmaktadır. 5. yy. kayıtlarında İsauria kentlerinden olduğu görülmektedir. Zirveye yakın bir noktada Vespasian ve Titu adına yapılmış tapınaklar olduğu görülür. 1199 yıllarında Halkam isimli bir şahsın Lamos’un da beyi olduğu kaydedilmiştir

Bugünkü kentin akropolinde blok taşların oyulması ile yapılmış yekpare lahitler önemli kalıntılar arasındadır. Kent olasılıkla geç Roma döneminde Lamotis olarak adlandırılan bölgenin başkenti durumunda idi. Dağlık Klikya bölgesinin kültürünü ve sanatını en iyi şekilde yansıtmaktadır. Kent en görkemli dönemini Callianus zamanında geçirmiş olmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla