Perinthos & Herakleia - Antik Kenti - Tekirdağ

Perinthos (Πέρινθος), Marmaraereğlisi'nde bulunan antik Roma şehridir. İ.Ö. 6. yy.'da Samos Adasından gelen topluluklar tarafından kurulmuştur. I. ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı statüsündedir.

 Perinthos, Roma İmparatorluğu'nun Trakya eyaleti başkenti olarak kullanılmıştır. Bizans döneminde adı Herakleia (Ἡράκλεια) olarak değiştirlen kent Bizans döneminde eski cazibesini yitirmiştir.

Antik yazarlardan Diodoros M.Ö. 4. yy. ortalarında II. Philip´in Perinthos´u kuşatmasını anlatırken akropolis eteklerindeki evlerin uzaktan bakıldığında bir tiyatronun oturma sıralarında oturan insanlar gibi göründüğünü yazmaktadır. Perinthos´un antik devirden günümüze en iyi durumda koruna gelmiş anıtı olan surlar akropolis ve aşagı şehir surları olmak üzere şehri kuzeyden ve batıdan kuşatmaktadırlar. Özellikle Akropolün kuzeybatı köşesindeki surlar kısmen 6-7m. yüksekliğe kadar korunmuşlardır. Buna karşın Ereğli’nin bugün Kalekapı adı verilen semtindeki kuzey aşağı şehir surları inşaat faaliyeti nedeniyle tamamen tahrip olmuşlardır. Yarımadanın kuzeyinde limana bakan kesimdeki deniz surları da kısmen 5 m. yüksekliğe kadar korunmuşlardır. Ereğli’de bugün görülen surlar, M.S. 5.yy.'dan kalmışlardır. Akropolün güney yamaçları çok dik olduğundan bu kesimde sur yapılmasına gerek görülmemiş sadece akropolün güneybatısında yapıların ağırlığıyla toprak kaymasını önlemek için destek duvarları inşa edilmiştir.

Kaynakça:
Wikipedia
kulturportali.gov.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla