Pednelissos antik kenti - Antalya, Serik, Kozan köyü

Pednelissos Antik Kenti; Antalya'nın 75 km. kadar kuzeydoğusunda, Serik ilçesine bağlı Kozan Köyü'ne 1 kilometre mesafededir. Bodrum kaya tepesinin üzerine konumlanmış olan Pednelissos Antik Kenti'nin, bir Pisidia kentidir. Dünyaya 1914 yıllarında İtalyan araştırmacılar tarafından tanıtılmıştır. Bodrumkaya kalıntıları içinde en görkemli eserlerden biri olan Apollon kültüne ait bir tasvirin, M.S. 3. yüzyıl olarak tarihlendirilen bir Pednelissos sikkesi üzerindeki varlığı ile desteklenmektedir.

Pednelissos, Sagalassos Antik Kenti ile Adada Antik Kenti arasında bulunmaktadır. Antik kentte, geç Roma döneminden kalmış olan bazilika, bu kentin geç devir yerleşimi olduğunu göstermektedir. Ancak tarih çizgisinde bilinmeyen bir nedenden dolayı kentte yaşayan halk yavaş yavaş burayı terk etmeye başlamış ve Hasgebe'ye yerleşmişlerdir. Hasgebe'deki kazılarda elde edilen bulgular, mezar ve yapılar bu savı destekler niteliktedir. Pednelissos Antik Kenti'nde yapılan arkeolojik kazılarda Suriye, Finike kap parçaları çıkarılmış ve aynı zamanda Perge ile Sagalassos gibi yakın çevrelerde üretimi yapılan seramik parçalarına rastlanılmıştır.

Bu antik kent kendi döneminde yakın çevrelerle ilişkilerini korumuştur. Tapınaklar, hamamlar, alabastron kabartması ve kutsal alan kalıntıları görenleri gerçekten etkilemektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla

Türkiye'deki il ve ilçelerin eski isimleri

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla