Vasada / Ouasada antik kenti - Konya, Seydişehir, Bostandere

Konya İli; Seydişehir İlçesi'ne bağlı Bostandere'de; Kestel Dağı'nın eteklerinde kurulmuştur. Amblada Antik Kenti'nin 15 km doğusundadır. Antik kent Attaloslar döneminde köy ya da kasaba olarak anılır. MS 25-297 yılları arasında Galatia Eyaleti'nde yer almıştır. MS 371'de ise Lykaonia Eyaleti'ne katılır. MS 327 yılında Misthia ve Vasada kentlerinin sınır komşusu oldukları anlaşılmaktadır.

1969 yılına kasabaya su getirmek amacıyla yapılan kazılarda Vasada antik kentine ait tiyatro kalıntıları kısmen ortaya çıkartılmıştır. Kestel Dağı'nda; Dereköy Mevkisi'nin antik kentin akropolisi olduğu düşünülmektedir. Burada çeşitli mimari parçalara rastlanmıştır. Antik kente ait diğer kalıntıların çoğu Bostandere Köyü'ndeki modern evlerde devşirme olarak kullanılmaktadır. 2006 yılında H. Bahar ve ekibi tarafından yapılan Konya-Karaman Yüzey Araştırmaları kapsamında yeniden incelenmiştir. Seydişehir Belediye binasında mezar stelleri ile; Vasada Kalesi'nin kuzeyinde ve doğusunda kiklopik taşlardan oluşan sur izleri; kalenin kuzeyinde defineciler tarafından kazılan çukurlarda mozaik kalıntıları ve daha önceki yıllarda Konya'nın değişik yerlerinde saptanan taş döküm kalıbından bir adet daha tespit edilmiştir [Bahar 2008:239-240].

2009 yılında A. Baldıran tarafından yapılan yüzey araştırmasında ziyaret edilen Vasada antik kentine ait kalıntıların 33 tanesi modern yerleşmede evlerde ve kamu binalarında saptanmıştır. Kentin tiyatrosu incelenmiş ve tiyatronun yörenin yerel taşı olan gri renkli kum taşından inşa edilmiş tek diazomalı olduğu gözlenmiştir. Orkestra çapı yaklaşık 20 m'dir [Baldıran 2011:224]. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.


Kaynakça:
tayproject.org

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla