Kremna Antik Kenti - Burdur, Bucak, çamlık köyü

Burdur, Bucak ilçesi, Çamlık köyü sınırların içerisinde, Kestros (Aksu) Vadisi’ne hakim bir tepe üzerine Psidia'lılar tarafından kurulmuştur. Önemli bir Psidia şehridir, etrafı uçurumla çevrili bir tepe üzerindedir. 

Kentin bilinen en eskihalkı Solymoslulardır. (M.Ö. VII. - VI yy.) bir çok yönetim (Soymos-Lidya-Pers-İskender-Sleukos-BergamaKrallığı Gibi) değişimden sonra M.Ö. 25'de Roma yönetimine dahil olmuştur. Grekçe'de uçurum anlamına gelen kent ismi gibi üç tarafı dik uçurumla çevrili olup, Ayakta kalan yapılar Roma dönemi’ne aittir. Izgara planlı olarak kurulan kentin güney ve batıdan olmak üzere iki girişi vardır. batı tarafı 2 mt kalınlığında 7-8 mt yüksekliğinde surla çevrilmiştir. 

Kamu yapılarının bir vadi arasında toplandığı Kremna'da Forum, Bazilika, Exedra, Kütüphane, Tiyatro,Sütunlu Cadde ve anıtsal giriş kapısı ayakta kalmış olan belli başlı yapılardır. Kremna Antik kentinde 1971 - 73 yılları arasında Prof. Dr. Jale İNAN tarafından yapılan arkeolojik kazıda 9 adet tanrı ve tanrıça heykelleri (Büyük ve Küçük Athena, Leto, Hygia, Nemesis, Giyimli bir kadın, Apollon,Asklepios ve Herakles) bulunarak Burdur Arkeoloji Müzesine konulmuştur.

Kaynak:
muze.gov.tr



Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla