Panamara Antik Kenti - Muğla, Yatağan, Bağyaka

Yatağan’dan kuş uçuşu 8 km ötede, Yatağan-Muğla yolunun 5. km’sinden sağa ayrılan yol ile ulaşılan Bağyaka köyünün 3 km dışında Panamara kalıntıları yer alır. Muhtemelen Stratonikeia antik kentine bağlı bir tapınak yeriydi. Stratonikeia’nın hemen güneyindedir,

Stratonikeia ve dini merkezi Lagina hakkında bilgi be belgeler tapınak kalıntıları olduğu halde Panamara hakkında bilinenler çok azdır.

Karia’da geniş araştırma yapan George Bean’ın “Eski Çağda Menderes’in Ötesi” isimli kitaptaki bilgiler şöyledir. Panamara’da olan Zeus Panamaros tapınağıdır. Tapınak 1886 yılında Fransız araştırmacılar tarafından (Cousin) farkına varılmıştır. Panamaros Anadolu kökenli bir kelime olduğu kabul edilmektedir.

Makedonya kralı Philippos V’un kenti ziyareti dışında tarihi kaynaklarda adı bir kez geçer.

Zeus Panamaros ve eşi Hera ile Artemis ve Serapis’e adanmıştır, kutsama şenliklerin en önemlisi 10 gün süren Panamareia isimli törendi, festivalde Zeus’un heykeli Stratonikeia’ya götürülüyor törenler orada yapılıyordu. Karısı Hera adına yapılan Heraia festivali Panamara’da yapılıyor sadece kadınlar katılıyordu. dört yılda bir yapılan ve sadece erkeklerin katıldığı festival KOMBRIA Panamara’daki kutsal alanda yapılıyordu. Bu kutsal törenler de genç erkeklerin saçları kesiliyordu Tapınaktan günümüze kayda değer bir kalıntı ulaşmamıştır.

MÖ 40’ta Partlarla işbirliği yapan Romalı soylu Labienus Stratonikeia kentini alma girişimi başarısızlıkla sonuçlanınca Panamara’ya saldırdı fakat inanışa göre, kenti koruyan tanrıların engellemesi sonucu başansız oldu.

Bağyaka köyü yakınındaki Asar Tepe’nin en üst noktasında Augustos dönemine ait bir mabet olduğu kayıtlarda olmasına rağmen kalıntıları günümüze ulaşamamıştır. Ayrıca bu yerleşimle ilgili herhangi bir kalıntı yoktur. Köy çevresinde ise kaçak kazı yapan köylülerin çıkardıkları geç Roma dönemine ait birkaç yazıt vardır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla