Misis / Mampsista / Mopsou Estia antik kenti - Adana, Yüreğir, Yakapınar

Adana ilinin Yüreğir ilçesi sınırları içinde bulunmaktadır. Adana'ya 27 km uzaklıktaki şehir, bölgede Adana'dan sonra gelen ikinci bir geçit durumundadır.

Hellen dininde Mopsos’ un ocağı anlamına gelen bu isim Bizans döneminde Malmistra / Mampsista diye anılıyordu. Bu isim Türklerde Misis ismini almıştır. Günümüzdeki ismi ise yakapınardır.

Antik kentin geçmişi üzerinde bulunduğu ve Neolitik Çağ’la tarihlenen höyük ile başlar. Mitolojik kaynaklarda Şehri Truva kahramanlarından Mopsos’un kurmuş olduğundan bahsedilmektedir.

Kent, altın çağını Roma döneminde yaşamıştır, bu dönemde onarılan, yeni yapılarla donatılan kentin, surlarla çevrili bir akrapolis bölümü, tiyatrosu, kemeri, sur dışında bulunan stadion’u ve Hippodramos’u vardır.

Hitit, Asur, Makedonya ve Selevkosların eline geçmiş, Roma ve Bizans devirlerinde de önemli bir merkez olmuştur. M.S. 8. yüzyıldan itibaren Abbasiler döneminde yeniden imar edilmiştir. 965'te yeniden Bizans'a geçen kent, sırasıyla 1082'de Anadolu Selçukluları'nın eline geçse de daha sonra Antakya Prensliği, Bizans ve Kilikya Ermeni Krallığı arasında el değiştirmiş ve 12. yüzyılın sonunda burası Kilikya Ermeni Krallığı'na bağlanmıştır. 14. yüzyılın başlarında Memlüklerin eline geçen ve günümüzde bu bölgede yaşayan Yörük aşiretlerinin yerleştiği kent, Memlüklere bağlı Ramazanoğlu Beyliği'nce yönetilmiştir. 1516 yılından sonra Osmanlı Devleti'nin hâkimiyetine giren ve 1602'ye kadar Ramazanoğullarının yönettiği Misis'te bugün ayakta kalmış olan eserler M.S. 4. yüzyıla ait bir bazilikanın mozaik taban döşemeleri, dokuz gözlü bir taş köprü, akropol deki surlar, su kemerleri ve hamam kalıntıları ile ve Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan Havraniye Kervansarayı ve tek kubbeli mescittir. Beldenin bugünkü adı Yakapınar'dır.

Şehrin günümüze ulaşan kalıntıları arasında bir bazilikanın mozaik taban döşemeleri, akropol surları, hamam, su kemerleri ve dokuz gözlü bir taş köprü, dağınık taş buluntuları vardır. Bir tek Hadrianus Hönemi (i.ö.117-138) yapılan tiyatronun kalıntıları tanınabilmektedir

Bizans, Selçuklu, Osmanlı döneminden kalma köprü kervansaray gibi tarihsel yapıtlar vardır.

Ayrıca Misis'te Lokman Hekim'in Misis Köprüsü'nden geçerken ölümsüzlük ilacını kaybettiği, Yedi uyurlardan Karataş Dedenin Mezarınında burada bulunduğu rivayet edilmektedir.

Misis antik şehrinde 2012 yılından beri kazılar yapılmaktadır. kazılarda ortaya çıkan eserler günümüzde Adana Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.


Kaynak:
Wikipedia

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla

Türkiye'deki il ve ilçelerin eski isimleri

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla