Soğanlı antik kenti - Kayseri, Yeşilhisar, soğanlı köyü

Kayseri-Niğde-Nevşehir üçgeninde yer alan Soğanlı Köyü,Yeşilhisar İlçe Merkezine 15 km. mesafede, Kaya kiliseleri ve mağaraların bugünkü evler ile iç içe girdiği bir vadi içerisinde yer almaktadır. Soğanlı Ören yeri Roma Döneminden itibaren yerleşim alanı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Vadi yamaçlarında yer alan Kaya Mekanlarını; Romalılar mezarlık,Bizanslılar ise kilise olarak kullanmışlardır. Soğanlı M.S. 4. Yüzyıldan itibaren Hristiyanlığın Kapadokyadaki merkezlerinden biri olmuş ve önemini 7.Ve 8. Yüzyıllarda da sürdürmüştür. Kiliselerde yer alan duvar freskleri, stil açısından 10-12. Yüzyılları yansıtmaktadır.

Soğanlı’da kayaya oyulmuş pek çok kilise ve manastır dışında binlerce güvercinlik, mağara ve barınaklar da mevcuttur. Ihlara-Göreme ve Zelve Vadilerinde görülen kaya yerleşimlerini ve kiliselerin benzerlerini ve bunlardan farklı olarak kubbeli kaya kiliselerini de Soğanlı’da görmek mümkündür. Tüflerin üzerinde kurulu olan Soğanlı Ören yerinde 50’ye yakın kaya kilisesi ve mağara mevcut olup; ancak bunlardan 8 adet kiliseyi gezmek mümkündür. Diğerlerinin kapısı ve pencereleri geçmiş yıllarda örülerek kapatılmıştır. Kiliselerde mezarlar, İsa Peygamber ve havarilere ait resimler ile İncil’den sahnelerin yer aldığı freskler bulunmaktadır. Ayrıca ören yerinde bulunan peri bacaları, güzelliği ile Soğanlı Vadisi’ne ayrı bir renk katmaktadır. Soğanlı Ören yerinde gezilebilen Kiliseler; Karabaş Kilise,Kubbeli Kilise,Tahtalı (Azize Barbara) Kilise, Yılanlı Kilise, Saklı Kilise,Tokalı Kilise, Ballık Kilise ve Geyikli Kilisedir

Soğanlı Köyünde köylü kadınlarca yapılarak bütün Kapadokya Bölgesinde satılan ve Soğanlı Bebeği adı ile ün yapan bez bebekler, köyün en önemli gelir kaynaklarından biridir.

Kaynakça:
muze.gov.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla