Temnos / Tamnos antik kenti - İzmir, Menemen

Temnos, Manisa ile Menemen arasında bir dağ köyü olan Görece’nin 2-3 km. ilerisindeki Kayacık Tepesi üzerindedir.

Temnos isminin Hellen dilinde bir anlamı bulunmamaktadır. Luwi dilinde “rahip” veya “baba’nın insanı” anlamındadır.Prof. B.Umar bu sözcüğün “Ana Tanrıça Halkı” anlamının da dikkate alınmasını söylemektedir.

Temnos’un bulunduğu alanda yeterince kazı çalışması yapılmadığından tarihi ve kalıntıları ile ilgili kesin bir bilgi yoktur. Bununla beraber yörede yüzey araştırması yapan Ersin Değer, akropolün kuzeyinde küçük bir tiyatronun kalıntıları, Stoa ile çevrili bir Agora ve Bouleterionun var olduğu kanısındadır.

Temnon Aiolis kentler birliğini oluşturan on iki kentten birisidir. Byzantion’lu Stephanos’un anlatıp Prof. B. Umar’ın naklettiği bir öyküye göre kentin kurucusu Malaos isimli bir göçmendir. Kenti kuracağı yer için bir biliciye danışmış ve onun “arabanın dingili nerede kırılırsa kenti orada kur” sözüne uymuştur. Gerçekten de arabasının dingili sarp ve kayalık bir yerde kırılınca kenti aynı yerde kurmuştur.

Pausanias da, Pelops’un Aphrodite’nin koruyuculuğunu kazanmak ve bundan ötürü de Hippodameia ile evlenmesine yardımcı olması için mersin ağacı gövdesinden Aphrodite heykeli yonttuğunu yazmaktadır. Bu öykülere dayanarak kentin M.Ö.1200 öncesinde kurulduğu söylenebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla

Türkiye'deki il ve ilçelerin eski isimleri

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla