Kyllandos antik kenti /Okkataş - Muğla, Urla

Kyllandos, Muğla ili Ula ilçesi sınırlarında bulunan antik kent.

Karia’daki ilkçağ kentlerinden biri olan Kyllandos’un kalıntıları, Ula ilçe merkezinin batısında, Okkataş denilen tepe üzerindedir. Muğla - Marmaris karayolu üzerinden Ula Kavşağına 300 m. kala ulaşılabilir.

Kyllandos (Luvice) Y-446y Y550 , kentin tarihi ve kuruluşu ile ilgili hemen hemen hiçbir bilgi bulunmamaktadır. 1954'te Bean ve Cook; 1996'da ise Diler tarafından yüzey araştırması yapılmıştır. MÖ 446 yılına kadar Attika-Delos Deniz Birliği'ne vergi ödediği bilinmektedir. Ayrıca MÖ 200 yılına ait bir Rhodos yazıtında adı geçmektedir ve Byzantion'lu Stephanos isminden söz etmiştir.

Okkataş’a, kuzeydoğudan yaklaşırken, yamaçta Karia tipi kaya mezarları görülür. Bunların sağından tepeye çıkılabilir. Akropolis durumundaki tepe üstü düzlüğünde, bir tapınağın temel kalıntıları, birkaç sarnıç, özellikle tepenin dik yamaçlı olmayan yanlarında güçlü tutulmuş surların kalıntıları vardır.

150 m yüksekliğindeki tepede; etrafı 1.85 m genişliğinde duvarla çevrili bir kale yer alır. Kalenin kapladığı alan yaklaşık 100 m çapındadır. Yuvarlak planlı; 16 m çapındaki bir kule ile desteklenmiştir. Kulenin; kale ile birleştiği yerin doğusunda; 2.6 m genişliğinde bir kapı vardır. Kalenin güneyinde düzensiz planlı bir hisar yer alır. Hisarın hemen yukarısında dış duvara ait kalıntılar vardır. Kalınlığı yaklaşık 1.6 m'dir. Dış duvarın çevrelediği alan içinde evlere ait olduğu düşünülen temeller tespit edilmiştir. Yerleşme; büyüklük açısından Idyma; Kindya; Termera ve Kos gibi kentlerle karşılaştırılmaktadır. Çanak çömlek parçaları Klasik Dönem'e tarihlenir. Elmalı Köyü'nün doğusundaki kaya mezarları; Idyma'dakilere benzetilmektedir. Ana cepheleri güneye bakan mezarlar İon düzeninde sütunlu mezarlardır [Bean 1976:300-301]. Tepede tespit edilen kaya gömütleri arasında üçgen alınlıklı dört odadan ibaret bir gömüt mevcuttur. Karia işçiliğindeki gömütte; duvarlara oyulmuş urne yuvalarının; içlerine konulacak kapların formuna uygun olarak yuvarlak şekilli olması Karia özelliğini yansıtmaktadır. Tek renkli ve beyaz boyalı yerli üretime ait çanak çömlek parçaları ele geçmiştir [Diler 1998:410]. Roma Dönemi'ne ait malzemenin yokluğu göz önüne alınarak yerleşmenin erken bir tarihte terkedilip biraz daha güneydeki Kızılyaka'nın olduğu yerde Kallipolis adı altında yeniden kurulduğu öne sürülmektedir. Ancak kesin sonuçlar elde edilmesi için daha ayrıntılı araştırma yapılması gerektiği de belirtilmektedir [Bean 1976:300-301; Bean-Cook 1957:73-74; 85].


Kaynakça:
Wikipedia
tayproject.org

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla