Mastaura antik kenti - Aydın, Nazilli, Bozyurt köyü

Aydın İli, Nazilli, İlçesi, Bozyurt Köyü’nün 1 km. kuzeyinde, doğu ile batısı dik ve yüksek tepelerle çevrili, ortasından Mastaura deresinin geçtiği, dar vadinin kuzeyinde, asıl tepenin güney eteklerinde yer alan küçük bir antik yerleşim yeridir.

Antik yol üzerinde kurulmuş olan Mastaura, zeytin, incir, üzüm bahçeleri ile kaplı tarım arazisi durumunda ve tamamı şahısların mülkiyetindedir.

Mastaura adı ya luwi dilinden yada onun i.ö.1.binyılda lydia daki ardılı lydia dilinden gelir anlamı 'ana tanrıçanın ulu akarsuyu demektir. açık biçimi m(a)asta-ura'dır. burada ki ma: luwi/pelasgos dilinde  "ana" anlamına gelmektedir ve ama sözcüğünün baştaki a harfi olmadan kullanılan bir biçimidir.bu sözcük ana tanrıçayı betimler ve anadolu da bir çok tarihsel ad içinde bulunur. ama sözcüğü luwi dilinde anni  Hitit dilinde anna ile aynı karşılığa sahiptir ve günümüz Anadolu'sundaki  bu sözcük anne yada ana biçiminde karşımıza çıkmaktadır. luwi /pelasgos dilinde asat yada diğer kullanım biçimleri olan astra ,ista,istra sözcükleri akıntı anlamına gelmektedir. bu sözcükler burada bir dere çay yada ırmağın olduğunu belirtmektedir. Ura sözcüğü ise luwi dilinde büyük  ulu ulu yüce anlamını taşımaktadır. bu sözcük adlarının önüne ve arkasına gelerek kullanılmaktadır. böylece mastaura sözcüğünün luwi /pelasgos dilinde olduğu buranın ilk yerli halkının da öncelikle bunlar olması gerektiği düşünülebilir. Burada kasdedilen ilk çağda kuzeyden gelip menderese katılan khrysaoras 'altın kılıçlı'adı verilen su kaynağıdır.

Nazilli ilçesine 3 km uzaklıkta Bozyurt ve Eycelli yaylaları arsında kurulan  kent, Efes'i Celenea'ya bağlayan yol üzerinde olup antik menderes havzasının para darbeden ticaret merkezlerinden birisidir.bu gün halk arasında Mastavra kalesi denilen mevkide bu kente ait yazıt ve sikkeler bulunmuştur.

Bugün görülebilen yapı kalıntıları şehrin kuzeybatısında, iki kademeli kemerli terasla oluşturulan sahne binası bugün kısmen korunmuş vaziyette olup, orkestra kısmı zeytin ağaçları ile kaplıdır, cavea kısmı ise tamamen tahrip olmuş, sadece yer yer dolgu malzemesi görülmektedir. Kentin ortasında taş, kireç harç malzeme ile inşa edilmiş yüksek bir teras duvarı, üzüm ve incir bahçeleri içinde görülmektedir. Kentin yer aldığı vadiyi oluşturan doğudaki tepenin kuzeyinde üst noktada kule olabilecek bir kalıntı mevcuttur. Şehrin güneydoğusunda yer alan nekropol alanındaki yarısı açıkta olan mezarlar Roma Dönemi özellikleri göstermektedir.

aydinkulturturizm.gov.tr
mastaura.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziura antik kenti - Tokat, Turhal

Kastabara antik kenti - Fethiye, Muğla

Likya Uygarlığı Antik Kentleri - Antalya & Muğla